background image

Aktivnosti, sport & rekreacija u Dućama i Omišu

Sport & rekreacija

Petnaest kilometara uzvodno od Omiša počinje avantura rijekom Cetinom kroz nedirnutu prirodu okruženu visokim stijenama, modrim nebom i kristalno čistom vodom. Prođite taj put jedinim mogućim načinom – raftingom. Tijekom raftinga uživajte u tuširanju pod malim vodopadima, kupanju u mirnim jezerima i otkrivanju okolnih špilja i stijena.

Na pitanje o najzanimljivijem mjestu za penjanje u Hrvatskoj većina penjača daje isti odgovor: Omiš. Uz osebujan spoj mora, Cetine i stijena koji je pravi praznik za oči, tu su i višestruke prednosti u odnosu na ostala penjališta. Krenimo redom: Jadranska magistrala prolazi središtem grada, a do najudaljenijeg penjališta je 5 minuta vožnje autom; najbliže je doslovno iznad krovova starog grada.

Za razliku od raftinga, kod spusta niz rijeku kanuima i kajacima gosti samostalno upravljaju plovilima za 2-3 osobe uz pratnju i instrukcije vodiča u kajacima. Spust kroz veličanstveni kanjon dubine 40-100 metara traje oko 3 sata.

Iskusite potpuno novi doživljaj i avanturu koju sigurno nećete zaboraviti. Uz dozu vrhunske zabave uživajte u prirodnim ljepotama Omiškog kraja.

Omiš pruža mogućnost ronjenja – discovery diving, za početnike, ali i za dobre poznavatelje čarolije morskih dubina. Disati po morem jedinstven je osjećaj i idealan način za upoznavanje podmorja najljepšeg mora na svijetu, te njegova biljnog i životinjskog svijeta kao i burne povijesti.

Dan proveden na paintballu u iznimno atraktivnom, potpuno prirodnom okruženju i dobrom društvu sigurno će Vaš odmor učiniti nezaboravnim. Izuzetan ambijent poligona tik uz rijeku Cetinu i cjelodnevnoj hladovini, te mogućnost piknika pružit će Vam nezaboravno iskustvo.

Aktivnosti

Uloga tvrđave Mirabela je bila izvidnica od neprijatelja. S tvrđave Mirabele pruža se pogled na cijeli dio starog grada, Punte, Prika i Duća, ali i na cijeli brački kanal. To je tadašnjem mjesnom stanovništvu pružalo iznimnu zaštitu od neprijatelja, a svi znamo kako su bili jaki omiški gusari.

Duće ima svoju crkvu Gospe od Sniga i na taj dan (5. kolovoza) je u Dućama velika fešta i stanovnici odlaze na vrh brda po imenu Stomorica. Crkva je ime dobila jer starosjeditelji svjedoče o čudu kada je usred ljeta na tom mjestu snježilo.

Iz Omiša krećete brodicama put Radmanovih mlinica. Tijekom plovidbe rijekom, koja mirno putuje okružena kršnim planinama, ukrašena krošnjama raznolikog drveća te poljima trstike, doživjeti ćete neposredan susret s prirodom.

Fish picnic ili cjelodnevni izlet na otok Brač, ručak na brodu (riblji meni, salata i piće). Izlet brodom na otoke na kojem ćete, osim u dobroj hrani, uživati i u otkrivanju nekih od velikih tajni ribarske tradicije (kako se baca mriža, kako se koja riba zove i sl.) Polazak iz Omiša.

Krenite u nezaboravnu avanturu jedinstvenim Panorama autobusom i istražite zaleđe Omiša. Vidikovac Mile Gojsalić – najljepši pogled na ušće Cetine, vodopad Gubavica, Crkva sv. Jure na Gracu, stari most na gornjem toku rijeke Cetine – Pavića most.

Iskusite jedinstven doživljaj ugodne i sigurne vožnje ispod površine mora. Kroz 5m² staklenih prozora gledajte predivni morski svijet. Podmornica ne zaranja tako da i oni klaustrofobični imaju priliku uživati ili izaći na palubu. Izaberite dnevnu ili noćnu vožnju i doživite nešto što nikad niste!

S tvrđave Fortice pruža se pogled na cijeli grad omiš, kanjon rijeke Cetine na otoke Brač, Hvar i Šoltu, zatim srednja Poljica. Do tvrđave možete stići pješice iz grada, preko naselja Baučići i popeti se na tvrđavu za 20- tak minuta i uživati u prekrasnom pogledu..